Bewegen doet me wat, Ciska Niesing

Ciska Niesing

Boskoop

diabetes type 1

Bewegen door je lichaam te verplaatsen, bewegen door na te denken over hoe je hebt gehandeld, bewegen door je lichaam te rekken en te strekken, bewegen door na te gaan wat beter kan, anders kan. Als chronisch zieke beweeg je altijd. Je bent altijd bezig met je ziekte, wat je nog kan aanpassen, waar je op moet letten, wanneer je je ogen een keertje ergens voor dichtknijpt, jezelf dwingen om wat te gaan doen omdat je weet dat je je daarna beter voelt. Bewegen om niet verslagen te worden door je ziekte.

Vooruitdenken, achteruit denken, op het moment denken, gokken , inschatten, bijstellen, oppakken en weer doorgaan. Sporten met diabetes is 1 groot russisch roulette. Je kan ongeveer voorspellen wat er gaat gebeuren, namelijk dat je gaat zakken. De vraag is alleen wanneer ; tijdens het sporten, een uur erna, een dagdeel erna , in de nacht of misschien deze keer niet ?  Niet vergeten om ervoor wat minder te spuiten en erna ook niet. Rekening houden met hoe snel alles word opgenomen, heb jij enig idee ? Het is toch best lastig om een functie van je lijf na te spelen want het is helaas geen 1+1=3.

Ik vind het heerlijk om te sporten. Ik merk nu na jaren dat ik er vrij stabiel door zit en elke dag ongeveer hetzelfde spuit en dan maakt het niet echt uit wat ik eet. Ik ben door het sporten vrijer geworden in mijn diabetes. Het voelt dan soms alsof mijn lichaam het weer een beetje zelf doet. Het sporten zorgt ervoor dat ik door blijf gaan met het managen van mijn diabetes en dat ik goed voor mezelf blijf zorgen.

Niet alle dagen zijn rooskleurig. Soms dan heb ik opeens dagenlang weer hypo’s (lage bloedsuiker) waardoor ik de rest van de dag heel moe ben. Sporten is dan niet echt een optie, omdat die dan weer voor een nieuwe hypo zorgen. Maar wat als die sportsessie ervoor zorgt dat ik me toch net iets energieker en beter in me vel voel ?  Dan is het toch knap lastig. Of als je dan een te hoge bloedsuiker (hypers) hebt .. dan heb je tijdens je sessie totaal geen energie en uithoudingsvermogen meer. Dan wil je zo snel mogelijk weer stoppen, verzuur je snel en heb je veel meer dorst. Aan de andere kant zorgt die sportsessie ervoor dat me bloedsuiker weer daalt en ik lekker me dingetje kan doen.

Toch laat ik me hier niet door tegenhouden. Ik weiger het om me te laten verslaan door mijn ziekte. Dit betekent voor mij dat ik iets niet doe omdat ik me rot voel door bijvoorbeeld een vervelende bloedsuiker. Ik accepteer het, pas aan waar nodig, probeer het opnieuw, en opnieuw , en opnieuw en ik ga door. Ik heb geen zin om mijn leven te leiden met angst voor een hoge of lage bloedsuiker, met de gedachten of ik dat wel zou moeten doen. Ik heb diabetes en diabetes heeft mij niet. Sporten zorgt er voor mij voor dat ik diabetes onder de duim blijf houden.