Symposium 2019

Op donderdag avond 7 november 2019 organiseert het Patiënten Contact Groene Hart i.s.m. het Groene Hart Ziekenhuis een symposium met als onderwerp

 

Darmbacteriën (het microbioom)

en hun invloed op

chronische ziekten

 

Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen? De laatste paar jaar is het microbioom – de bacteriebevolking in je darmen – een enorm populair onderwerp van onderzoek geworden.

Verschillende studies tonen aan dat de samenstelling van het microbioom in de darmen anders is bij mensen met een chronische aandoening, zoals inflammatoire darmziekte, astma, reuma, parkinson, multiple sclerose, kanker, diabetes etc.. Het is nog grotendeels onduidelijk op welke manieren het microbioom precies verschilt tussen zieke en gezonde mensen. Is het veranderde microbioom (deels) de oorzaak van de conditie, of juist het gevolg van de ziekte of de veranderde omstandigheden die daarmee samenhangen?

Prof. Dr Ir. Ger Rijkers, celbioloog, medisch immunoloog en hoogleraar Biomedical and Life Sciences komt deze avond meer vertellen over dit onderwerp. Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Tijd : 19.00-21.30 uur, donderdagavond 7 november 2019

Plaats : Green Restaurant, Groene Hart Ziekenhuis, Bleulandweg 10, Gouda

Kosten : Gratis

Hou deze website in de gaten voor het definitieve programma en voor meer informatie hoe u t.z.t. zich kunt opgeven voor het symposium.