Schrijfwedstrijd 2018

nlnr: Jet van Tiel, Ronald van Assen, Hanneke Leroux (jurylid) en Arnout Menkveld

Voorafgaand aan het symposoium 2018 organiseerde de PCGH een schrijfwedstrijd. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het symposium. Lees hier de verhalen van de winnaars.  Plus nog enkele andere verhalen die de PCGH graag met u deelt. Het juryrapport vind je hier.

Eerste prijs: “Vogels in de Herfst” van Arnout Menkveld uit Gouda. Hij heeft PLS. PLS is een spier-zenuwziekte waarbij motorische zenuwcellen achteruitgaan. Dit leidt tot stijfheid en spasticiteit van spieren in de benen en – minder vaak – in de armen en mond.

De jury vond het volgende: “pakkende titel, mooi leesbaar en schoonheid van woorden. Echt een verhaal, het contrast tussen bewegen en niet goed kunnen bewegen komt mooi tot uitdrukking. Het is heel goed geschreven. De dames in het park als kapstok voor het verhaal werkt heel mooi.”

Tweede prijs: Als buitenlucht niet altijd vanzelfsprekend is…” van Ronald van Assen uit  Bodegraven. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis en bipolaire stoornis. Dit is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt door uitersten in stemming en activiteiten.

De jury zegt over zijn verhaal: “greep echt aan, ontroerend verhaal. Bij dit ziektebeeld had de jury niet direct aan bewegen gedacht en dit is echt een eye opener. Bewegen heeft de schrijver over een drempel geholpen, hij beschrijft dat goed en snijdt zo op een mooie manier ook een lastig stigma aan.

Derde prijs:  Bewegen doet me wat!! van Jet van Tiel uit Gouderak. Zij heeft fibromyalgie.Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend.

De jury schreef: “Mooi die contante strijd tegen geen zin, maar wel goed voor mijn lijf. Wel willen maar niet kunnen. Het is vlot geschreven, origineel. De uitgebreide beschrijving van wat er in die gymzaal gebeurt is als een soort kapstok voor wat een aandoening in de praktijk betekent. Iets kleins, alledaags beschrijven en zo weergeven wat het breder betekent.”

Nog meer lezen?

Omdat we graag nog meer ervaringen willen delen vindt u hieronder ook nog de volgende verhalen, een selectie uit de inzendingen van de schrijfwedstrijd:

Lopen op lucht” door Karolien van Wijk, Groene Hart (woonplaats bekend bij de jury), astma, slechthorend

Bewegen doet me wat” door Anoniem (gegevens bekend bij de jury), Anorexia Nervosa

Bewegen doet me wat!” door Helma de Wit, Waddinxveen, artrose

Bewegen is een feest!” door Annelies Stellinga, Zoetermeer, MS

(geen titel), door Ciska Niesing, Boskoop, diabetes type 1

Bewegen doet met wat!” door Christine Dessauvagie, Alphen a/d/ Rijn, Niet aangeboren hersenletsel en amputatie

Sport en bewegen maakt mij gelukkig” door Ellen van Oijen, Boskoop, MS

Bewegen doet me wat” door Margreet Koot, Gouda, bipolaire stoornis

(Geen titel) Anoniem (gegeven bekend bij de jury) , MS en subarachnoïdale bloeding.

Bewegen helpt bij diabetes, Ton de Jong, Roelaofsarendveen, Diabetes