Bewegen is een feest! Annelies Stellinga

Annelies Stellinga

 Zoetermeer

MS, secundair progressief

Voordat ik MS kreeg was ik heel sportief. Zelfs in de eerste jaren, toen mijn MS nog rustig was, sportte ik nog heel veel. Ik basketbalde, volleybalde, deed aan wielrennen en trimzwemmen. Niet te vergeten mijn lievelingssport: paardrijden.

Toen mijn MS vorderde moest ik helaas deze sporten voor een groot gedeelte beëindigen. Niet alleen door mijn MS, maar ook omdat ik ging studeren en dus niet veel tijd meer had voor álle sportiviteiten.

Mijn MS sloeg helaas op mijn benen en die kon ik niet meer zo goed gebruiken als eerder. Ik heb me op mijn studie Levensmiddelentechnologie gericht en heb veel plezier en leergenot gehad. Vooral het stage lopen en afstuderen bij Heineken was fantastisch!

Op een gegeven moment werd ik rolstoelafhankelijk en wilde ik toch weer graag meer gaan sporten en ben ik gaan fitnessen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Twee maal per week. Ik zat/zit nog steeds in een heel leuke groep en doe de dingen die ik kan. Laat me soms ook doorbewegen omdat ik bepaalde bewegingen niet meer zelfstandig kan doen.

Omdat ik ook het wielrennen en de buitenlucht miste en op een open dag van mobiliteit de mogelijkheid zag om te gaan handbiken werd ik ineens erg gemotiveerd: ik heb een handbike aangeschaft en handbiken werd en is nog steeds mijn passie. Toen kreeg ik een tip van een buurvrouw dat ik onder begeleiding kon zwemmen en mijn benen kon trainen. Mijn benen gebruik ik natuurlijk niet bij handbiken: je ‘fietst’alleen met je armen. Daarom ben ik, net zoals vroeger, gaan zwemmen. Het is niet gewoon zwemmen, maar het doen van oefeningen om mijn benen te trainen en lekker te bewegen. De eerste drie keer was onder begeleiding en heb ik diverse trainoefeningen gekregen. Nu heb ik een kaart om vrij te zwemmen, doe mijn oefeningen, ben hartstikke moe ( vooral in benen) en voel me super!

Heerlijk! Ik train dus nu mijn hele lichaam en voel me fantastisch!