Bewegen helpt bij diabetes, Ton de Jong

Ton de Jong

Roelofarendsveen

 

Diabetes

Ik heb Diabetes Mellitus type 1 sinds ongeveer 30 jaar. Ik was 35 jaar oud toen het zich openbaarde; ik liep al geruime tijd met wat vermoeidheid symptomen rond en ook mijn dorst werd extremer. Ondanks veel eten en vooral drinken viel ik zo’n 12 kilo af in korte tijd. Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat het diabetes verschijnselen waren maar ging pas naar de huisarts toen mijn vrouw zei dat het zo niet langer kon.

Bij de huisarts werd mijn glucose gemeten en die was echt veel te hoog en pas later in het ziekenhuis kwam het getal 28 mmol naar voren. Ik werd meteen aan insuline injectie behandel schema gezet terwijl verder onderzocht werd naar welke vorm van diabetes van toepassing was.

Ik was best wel erg geschrokken van de diagnose en de consequenties daarvan maar na enkele weken kwam ik samen met mijn vrouw tot een conclusie van “ik blijf wel gewoon leven en mijn doen en laten niet echt veranderen”; ik pas de behandel methode aan gericht op mijn levens wijze. Ik had en heb nog steeds een normaal gewicht patroon en deed redelijk wat aan sporten. Er werd mij toen al verteld dat bewegen goed helpt in de behandeling van Diabetes.

In die tijd deed ik aan Badminton en Tafeltennis en daarnaast wandelde ik graag een uurtje. Mijn badminton niveau vergde conditioneel teveel en na enkele jaren ben ik toen overgestapt naar veld tennis. Deze sport was en is beter haalbaar op alle leeftijden en ook heel gezellig om deel aan te nemen.

Bij het sporten had ik al snel geleerd dat ik tijdens en erna wat extra diende te eten of drinken om de glucose spiegel op peil te houden en door de jaren heen is dit nog meer het geval geworden omdat intensieve beweging een flink na-ijl effect heeft om mijn bloed glucose instelling. Juist na intensieve sport liep ik wat vaker tegen een hypo situatie aan. Dit alles werd mede veroorzaakt door de veranderde Insuline behandel methodiek; van een 2 x daagse Mix toediening naar een  4x daags injectie regime waarvan dus 3x snel werkende insuline.

Nu drink ik een sportdrank tijdens het tennissen en tijdens de derde helft dien ik mij wat extra insuline toe om de Glucose piek (hyper) op te vangen van de sportdrank en een paar biertjes.

Toen mijn prepensioen inging ben ik wat langduriger gaan wandelen, zeg maar een hele middag of daaromtrent. In die periode merkte ik zeer nadrukkelijk het hypo gevoel en leerde dat langere afstand wandelen veel meer van je lichaam vraagt dan een partij tennis. Ik ging daarom behoorlijk wat minder insuline spuiten voor de middag maaltijd om juist een hypo voor te zijn en ook om wat gewicht te verliezen. Met name na een langere wandeltocht merkte ik dat het verlaagde glucose niveau veel langer aan hield en wel tot in de volgende dag.

Voordat ik ga sporten controleer ik mijn bloed glucose. Deze moet voor mij onder de 10 mmol zijn want als ik te hoog zit dan wil deze niet echt meer zakken ook niet bij een sport zoals tennis. Ik kies er dus voor om zonodig wat bij te spuiten voor ik ga tennissen en dan met sportdrank mijzelf op peil te houden. Wanneer ik ga wandelen kan ik wel een hogere glucose waarde weg werken wellicht doordat er geen wedstrijd spanning mee speelt maar alleen ontspanning.

Wil ik wat afvallen, een kilo of twee, dan moet ik wel minder spuiten en dus accepteren dat mijn waarden wel eens wat hoger kunnen zijn dan mijn streef getal tussen de 5 en 7 mmol maar geraak ik boven de 10 dan spuit ik een weinig bij.

Ik controleer mijzelf minstens 4 keer per dag en soms wat vaker. Ik heb wel last gehad van hypo unawareness maar ben daar na enkele jaren wel weer over heen gekomen alhoewel ik een hypo niet altijd goed voel aankomen als ik stil op de bank zit en het pas merk als ik op sta. Hier schuilt het gevaar van in slaap sukkelen door een te lage waarde.

Ik wordt via een Internist goed gecontroleerd en ook door een oogarts en vooralsnog geen Diabetes gevolgen merkbaar.