Bewegen doet me wat! (anoniem)

Anoniem (gegevens bekend bij de jury)

Anorexia Nervosa

 

Ik ben zelf dochterlief van mijn moeder die al sinds jongs af aan een chronische aandoening heeft. Namelijk een posttraumatische dystrofie in haar benen. Staan en bewegen kan ze nog, maar alles met mate. Dagjes weg, vakanties of überhaupt door een stad lopen is helaas niet mogelijk voor mijn moeder. In en om huis kan nog net en soms lijkt het wel alsof ze dan vliegt. Zo blij ben ik dat ze heeft doorgezet. De artsen gaven aan haar benen zelfs vroeger te willen amputeren, maar door middel van haar eigen kracht, haar eigen doorzettingsvermogen en haar lef om dingen te doorstaan, heeft haar gebracht naar een vrij nog actieve bewegende moeder! Ik als dochter ben super trots op haar! En het rare is haar rolstoel is soms zelfs een familierolstoel geworden! Dagjes weg wilt mijn moeder vaak graag een klein stukje lopen om in beweging te blijven. En je raadt het nooit: Dan zit ik in de rolstoel!

Helaas mag ik ook niet te veel lopen. Ik kan bewegen en kan lopen (alhoewel na mijn afgelopen ziekenhuisopname van 3 maanden op de I.C. zijn mijn beweging skills wel wat beperkt geworden helaas). Ik zelf hou van bewegen! Bewegen, sporten en actief zijn maakt mij vrijer, maakt mij vrolijk en zorgt ervoor dat ik mijn gedachtes een beetje los kan laten. Wel vind ik grenzen aangeven erg moeilijk! Omdat ik zo graag beweeg en bezig ben, word ik helaas (voornamelijk afgelopen jaren) geremd. Ik ben van een heel actief persoon, na een erg proactief persoon omgetoverd. Dit komt doordat ik helaas de ziekte Anorexia Nervosa heb. Hier loop ik de afgelopen jaren mee en hierin werd mijn beweging steeds meer beperkt. Totdat ik sinds 2 jaar geleden ineens niet meer of zeer beperkt mocht bewegen. Rolstoel verplaatsing en voornamelijk zitten en liggen was noodzakelijk! Nu ben ik aan het opknappen. Met behulp van sondevoeding krijg ik de juiste hoeveelheid om aan te komen. Hierdoor gaat bewegen weer centraal staan. Nu eerst met de fysiotherapeut opbouwen om vervolgens in de toekomst weer eindelijk te kunnen en mogen sporten!

Maar tot die tijd (en ook daarna nog om grenzen te leren beheersen) zal mijn moeders rolstoel voor beide een uitkomst bieden!

 

Beweging is goed en gezond, maar voor ons gezin blijft dat we beweging moeten beperken!! Zolang je maar doorzet en wilt, is alles mogelijk! Steun elkaar en help elkaar! Wees tevreden met wat je wel kan en mag!